Show ‘em What You’re Made Of – een docu over 20-jaar Backstreet Boys

De documentaire Show ‘em What You’re Made Of over het twintigjarig bestaan van The Backstreet Boys werd eenmalig vertoond in zeventien Nederlandse bioscopen. De film neemt de kijkers mee op het hobbelige pad dat de band de afgelopen twee decennia heeft afgelegd.

In de eerste scenes van de film zien we de vijf bandleden (Kevin Richardson, AJ McLean, Brian Littrel, Howie Dorough en Nick Carter) wandelen en een heuvel beklimmen in een bos. Er worden grapjes gemaakt, we zien de vitaliteit van de heren, maar bovenal zien we vijf vrienden – die al jaren samen (op het kleine uitstapje van Kevin na) avonturen hebben beleefd.

Vooral de persoonlijke avonturen die de band(leden) beleefde(n) staan centraal in de film: ieder bandlid krijgt zijn eigen achtSchermafbeelding 2015-02-06 om 16.21.49ergrondfilm – een moment waarin we mee worden genomen naar de basisschoollokalen waar het zangtalent van de meeste Backstreet Boys werd ontdekt. Het zijn emotionele terugblikken, met tranen en man hugs, maar het is ook grappig, bijvoorbeeld AJ die een Engels accent moest opzetten voor een toneelstuk op zijn basisschool en nu nog precies het stuk kan herhalen.

Behalve de persoonlijke terugblikken naar het verleden van de bandleden, is er ook aandacht voor het ontstaan van de band zelf: We horen dat de weekly paycheck 75 dollar inhield, en dat de eerste rehearsals van de band plaatsvonden in een grote loods – speciaal afgehuurd voor de band – in Orlando. Die terugblik is echter misschien wel het emotioneelst te noemen voor de band, we zien met name Brian’s frustratie over het conflict met hun manager Lou Pearlman (die dankzij het succes van de band miljoenen op zijn eigen bankrekening bijschreef). Schermafbeelding 2015-02-06 om 16.23.05Buiten die donkere kant van de muziekindustrie, zien we ook waarom de Boys al snel naar Europa trokken (waar ze eerder nummer 1 posities scoorden dan in Amerika), en hoe hun succes daar groeide (de paar woorden Duits die de heren nog bijgebleven zijn!) met als hoogtepunt het verschijnen van Millenium.

De succesverhalen zijn bekend – we kennen de hits, de verhalen – maar de docu gaat een stapje verder: Eindelijk komt er een antwoord op de vraag wat er met Brian’s stem is gebeurd, Howie en Kevin uiten hun gevoelens over hoe het voelde om met de drugsverslaafde AJ in een band te zitten, en we belanden aan het eind van de film in een heftige ruzie tussen Nick en Brian over of Brian de nieuwe tour wel aankan nu zijn stem steeds verder aftakelt. Met name door aandacht te besteden aan die ruzie, mist ook wel een beetje het beeld van hoe enorm hard werken het nu nog als Backstreet Boy (man inmiddels?). We zien dat de heren perfect a-capella hun nummers kunnen vertonSchermafbeelding 2015-02-06 om 16.22.48en, dat ze inmiddels behoorlijk zweten bij het oefenen van de dansroutines – maar dit alles is met mate. Misschien is dit wat twintig jaar Backstreet Boy zijn je op voorbereid, maar hoe reageren de vrouwen, de kinderen en hun familieleden en vrienden eigenlijk op de voortzetting van de band? En hoe vinden zij het dat hun fans zo loyaal zijn gebleven aan de band? Hoe belangrijk is dat voor hun? Die antwoorden krijgen we niet. Maar misschien is dat stof voor een tweede documentaire.

Advertisements

One thought on “Show ‘em What You’re Made Of – een docu over 20-jaar Backstreet Boys

  1. Ik ben het helemaal met je eens, zoals ze in t Engels zeggen: it nearly scrached the surface.
    Mooi om gezien te hebben maar ik zou meer willen zien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s